BETONSTOP

Vlaanderen zal binnen één generatie tot de betonstop komen. Dit betekent dat er een einde wordt gemaakt aan het aansnijden van meer open ruimte.

Vanaf 2025 mag niet meer dan 3 ha open ruimte per dag verdwijnen. Vandaag is dat nog 6 ha en vanaf 2040 mag geen open ruimte meer worden aangesneden voor nieuwe bebouwing.

Dit nieuwe beleid verhoogt de leefkwaliteit en zal zodoende ook de CO2-uitstoot verminderen. Met de betonstop wordt gemikt op vergroening.

Volgens de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is dit een kantelmoment en een mijlpaal.

Wie na 2040 nog wil bouwen op de buiten, zal dit enkel nog kunnen als de ingenomen ruimte gecompenseerd wordt door de creatie van een nieuw stukje groen.

Desgevallend kan er ook worden gevraagd om het stuk om te ruilen met een stuk grond in een woonkern.

Bouwen nabij een knooppunt van voorzieningen zal worden gestimuleerd.

Als bouwgrond niet meer mag worden bebouwd, stelt zich de vraag naar financiële compensatie. De Minister zegt dat hierover nog geen afspraken zijn maar dat het moet gaan om een eerlijke vergoeding.

Voor meer informatie kunt u terecht bij

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Nieuwsbrief

Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.